Kun je met een IPhone ook goede social media foto’s maken?
“Ondanks een iPhone tegenwoordig mooie foto’s maakt, zijn de verschillen met een fotocamera nog steeds groot. Gelukkig gaat het op social media niet alleen om het aantal pixels…Het belangrijkste is dat je foto’s uitstralen wie je daadwerkelijk bent. Je kunt gemakkelijk checken of dat het geval is. Vraag maar eens aan een aantal mensen om jouw onderneming te omschrijven aan de hand van je social media kanalen. Komt dit overeen met waar je voor staat? Dan weet je dat je goed bezig bent. Maar als dit niet het geval is, dan is het goed om nog eens naar je kernwaarden te kijken.
Het is wel degelijk mogelijk om zelf, met je eigen telefoon goede kwaliteit content te creëren maar je moet hiervoor wel serieus nadenken voordat je lukraak een foto schiet.
Heb je geen budget voor een fotograaf en/of social media specialist? Dan is deze blog voor jou. Met de volgende tips maak je een verantwoorde start.
1. Bepaal wat je wilt uitstralen
Ga eerst terug naar je kernwaarden. Wie ben je? Wat wil je uitstralen? En het belangrijkste: straal je dit ook daadwerkelijk uit? Weet je nog niet wat je kernwaarden zijn? Probeer die dan eerst te achterhalen. Deze zijn overigens altijd belangrijk, ook bij het bepalen van andere (marketing) uitingen.
Social Media is zoals de naam al doet vermoeden een sociaal platform, houd dat in gedachten bij het bepalen van hetgeen je wilt delen. Het “succes” van goede foto’s zit hem niet alleen in de kwaliteit van de beelden maar zeker ook in hetgeen je laat zien. Neem je kijkers mee achter de schermen, deel niet alleen je eindproduct maar ook de weg ernaartoe, documenteer wat je dagelijkse doet, de problemen die je ondervind en de successen die je viert. Maak het persoonlijk!
2. Bepaal je belangrijkste kanaal
Als ondernemer ben je enorm druk, het is daarom lastig om consequent, originele content te plaatsen op social media. Laat staan dat je op vrijwel alle platformen aanwezig wilt zijn. Mijn inziens is het beter om 1 medium te kiezen wat het beste bij je bedrijf en uitstalling past en daar op te focussen. Andere kanalen kun je in een lagere frequentie wel meenemen, maar je focust er niet op. Vaak kun je content ook hergebruiken door het formaat aan te passen en/of de bijschriften net even anders te formuleren. Instagram is voor veel ondernemers het flatform bij uitstek maar niet altijd vanzelfsprekend. Misschien past LinkedIn wel beter bij je. Vraag jezelf af waar jouw doelgroep zich bevind.
3. Denk na over beeldformaten
Houd rekening met de beeldformaten van het social media platform. Snijd je foto’s dus uit op het juiste formaat, dat betekent dat je voorafgaand aan de shoot nadenkt over waar je de beelden wilt inzetten. Het formaat van een Instagram POST is anders dan het formaat van een Instagram REEL. Facebook, Tiktok, Snapchat, LinkedIn, Pinterest, allemaal hebben ze eigen voorkeur formaten. Check dus voordat je gaat posten in welke formaten en resolutie (zie volgend punt) je de beelden mag uploaden.
4. Kies de juiste resolutie
Zorg dat je resolutie goed is ingesteld, niet te laag (want dan krijg je ruis en/of een lagere kwaliteit) maar ook zeker niet te hoog! Social media platformen comprimeren de foto’s namelijk en daarbij verlies je kwaliteit. Beter is het om in de foto bewerkingssoftware de juiste resolutie in te stellen zodat je geen of minimale compressie ervaart bij het uploaden. Vaak is dat een kwestie van trial and error. Probeer de “Sweet Spot” te vinden voor het medium dat jij het meest gebruikt.
5. Fotografeer altijd in dezelfde set-up
Fotografeer bij daglicht, het liefst zoveel mogelijk onder dezelfde condities. Natuurlijk heb je het weer niet in de hand maar je kunt er wel voor zorgen dat je opstelling altijd hetzelfde is. Investeer een paar tientjes in een achtergronddoek, een statief en maak de foto’s altijd op dezelfde manier. Hiermee creëer je een consequente beeldstijl die je kijkers gaan herkennen. Houd het simpel! Less is more… Zeker wanneer je niet heel erg bedreven bent in fotograferen dan is de simpele oplossing vaak het beste.
6. Ben creatief
De meeste belangrijke tip is toch echt: creativiteit! Onderscheid je van anderen, laat zien wie je echt bent. Consumenten willen graag weten wie JIJ bent, je eigenaardigheden, de zaken die jouw onderscheiden van je concurrentie. Experimenteer en betrek je publiek bij de keuzes die je maakt.
7. Ben sociaal
Misschien een open deur.. maar ben sociaal. De tijd dat je wat foto’s kon posten in de hoop dat mensen die zouden liken is echt voorbij. Het klinkt lullig maar; het interesseert niemand wat jij post, of waarom jouw product zo goed is… Als je wilt dat je een connectie met je publiek opbouwt moet je daar zelf in investeren. Reageer dus op de posts van anderen, en doe dit inhoudelijk. Dus niet 1 of 2 emoticons maar echte reacties die verband houden met de post die je zojuist gezien hebt. Ga pagina’s volgen die betrekking hebben op jouw product of dienst en vraag jouw publiek om interactie. Maak er tweerichtingsverkeer van! Niet alleen maar zenden!
Ten slotte; Doe het goed of doe het niet…
Denk je nou bij dit alles…. Dat is veel werk!! Ja dat klopt! Als je social media serieus wilt nemen dan zul je daar tijd en moeite in moeten stoppen. Mijn advies is; doe het goed of doe het niet! Ik geloof niet in half werk, veel ondernemers om me heen hoor ik zeggen dat je op social media aanwezig moet zijn maar daar ben ik het niet mee eens. Ga eerst eens na wat het je op kan leveren. Wat is je strategie voor het omzetten van volgers in daadwerkelijke kopers of fans van jouw product/dienst? Waarom wil je aanwezig zijn op social media? Hoeveel tijd (en geld) wil je investeren in een goede social media strategie?
Social media kan van grote meerwaarde zijn.
Het is niet meer een taak die je er even bij doet, of je neefje van 12 jaar laat doen. Dus neem het serieus, doet het grondig en goed en dan kan het zeer zeker een belangrijke schakel zijn in jouw marketing strategie.